Dagsprogram fottur Toscana

Dag 1 Ankomst Toscana – Montalcino, Unesco dalen Val D`Orcia

Avreise fra Oslo Lufthavn, Gardermoen direkte til Roma. Der blir gruppen møtt på flyplassen av vår sjåfør som venter i ankomsthallen med et velkomstskilt. Transport til middelalderlandsbyen Montalcino i dalen Val D`Orcia, verdenskjent for sine Brunello DOCG viner. Grunnet sent ankomst, blir det ingen stopp underveis for kjøp av mat og drikke, så det anbefales at dere har med dere litt i bussen for å innta underveis.

Landsbyen Montalcino ligger på en høyde med en unik utsikt til pilegrimsveien ”Via Francigena” som går mellom Firenze og Siena. Innsjekk på et hyggelig B&B i hjertet av landsbyen. Montalcino byr på lokale håndverksbutikker og landsbyen domineres av middelalderborgen fra 1300 tallet, ”La Fortezza”. Ingen måltider inkludert i dag.

Dag 2 Pilegrimsveien til klosterkirken Sant Antimo med vingårdslunsj underveis. Gå-etappe ca 10 km 

Dagens fottur starter direkte ut fra Montalcino med vår lokale guide. I et grønt landskap med en fantastisk utsikt til dalen vandrer vi på pilegrimsveien mot klosterkirken Sant Antimo. De eldste Brunello vinprodusentene passeres, verdenskjente for tradisjon og teknikker. Stopp hos vår gode venn Katia som ønsker oss velkommen. Besøk i vinkjelleren før det serveres pikniklunsj (inkl) i det fri med hennes økologiske «rosso di Montalcino» DOC og Brunello di Montalcino DOCG. Måltidet vil være på terrassen under en vinranke med utsikt hvorfra kirkeklokkene fra klosteret kan høres i det fjerne.

Vi forlater Katia og fortsetter pilegrimsveien til klosterkirken som ble grunnlagt av Karl den Store i år 781. Klosterkirken ligger vakkert til i Starcia dalen omgitt av olivenlunder, vinranker, slanke sypress alléer og skog. Kl. 15.00 kan høres munkenes gregorianske sang under Nona-Bønnen. Lystenning. Buss, eller for de som ønsker det, kan vi gå en annen rute tilbake til Montalcino hvor det blir tid på egenhånd. Vi anbefaler et besøk i ”La Fortezza”, 1300 talls borgen, eller museet som rommer kunst fra den Sieneske og fiorentinske skolen. (entré ikke inkl.) Til middag i kveld serveres typisk italiensk og steinbakt pizza på lokal trattoria i Montalcino. Italia – here we come! F/P/M

3. dag Pilegrimsveien til Castel del Piano med slottslunsj underveis. Gå-etappe ca 15 km.

Frokost og utsjekk. Kort busstur til Poggio Ferro som ligger på en ås med utsikt mot havet. Vandring med vår lokale guide i et åpent landskap mot ruinene hvor St. Benerdino, Franz av Assisis etterfølger, bygde et kloster. Strekningen vi går i dag er den samme som ble benyttet av St. Caterina som oppholdt seg på slottet og i Montegiovi i lengre perioder. Ved ankomst vinslottet tar vi en liten spasertur ute på vinmarken og til noen av regionens eldste oliventrær plantet her på tempelriddertiden. De gamle trærne har noe bibelsk over seg med sin krokete fasong og er av typen Olivastra Seggianese som har en høy grad av antioksidanter. De ble hovedsakelig benyttet til medisinsk formål i middelalderen.

Videre til Emily Youngs  ”engel” hvor guiden forteller om hennes fredsprosjekt. Vel oppe på slottsplassen ønskes dere velkommen av familien Greene. Stedet fremstår som et ”arkitektonisk lappeteppe” og var først registrert rundt 1042. Det er som om stedet forteller sin egen historie hvor familien gjennom restaureringen har gjort mange viktige funn. Dalen som omkranser stedet er en av de best ivaretatte og er fremdeles ”uberørt”.  For de vininteresserte skal vi selvfølgelig ta dere med til hjertet av slottet, nemlig vinkjelleren! Tapaslunsj på slottsplassen eller i hertuginnesalen med ulike økologiske retter akkompagnert av slottets vin.

Etter lunsj fortsettes vandringen til landsbyen Castel del Piano som ligger på en høyde. Innsjekking på vårt hotell og litt tid på egenhånd. Vi anbefaler å besøke kirken med ”den sorte Madonna”. I kveld blir det middag på egenhånd, vi anbefaler gjerne restaurant i landsbyen. F/L

Dag 4 Pilegrimsveien ”Anteata” med vingårdslunsj underveis. Gå-etappe ca 17 km. Husk badetøy!

Frokostservering og utsjekk. Vi starter direkte fra Castel del Piano i St. Caterinas fotspor til etruskerlandsbyen Montegiovi, som ligger på en ås og dominerer landskapet. I Montegiovi er det flott utsikt til vinslottet som ble besøkt dagen før. St. Caterinas hus passeres før vi fortsetter blant olivenlunder og vinranker, en del bakker er det også på Pilegrimsveien ”Anteata”, blant annet opp en lang sypress allé.

Økologiske tapasretter serveres på Marcos sjarmerende vingård Montecucco, kombinert med hans vin. Sesongens grønnsaker, urter, ost og olivenolje, skinke og håndlaget pasta står på menyen. Det er svømmebasseng på stedet, så ta med badetøy denne dagen.

De som ønsker kan bli med guiden et kort stykke til landsbyens park som har  flott utsikt til dalen, nærliggende slott og borger, og til den lille kirken, La Pieve di Santa Lucia. Kort busstransport til Santa Fiora hvor Silvia selv ønsker velkommen til ” Villa Silvia”. Svømmebasseng og hage til disposisjon, servering av aperitiff og snacks.

Villaen er renovert (2012) og er innredet med stil og toskansk sjarm. Silvia er spesielt kjent for sitt gode kjøkken, hvor hun benytter enkle ingredienser med respekt for råvarenes sesong og friskhet. Kjøkkenet og villaen er drevet av Silvia selv, som har utdannelse fra den prestisjetunge internasjonale kokkeskolen Etoile.  Hva er mer naturlig i kveld enn å prøve Silvas kjøkken for middag? F/L/M

Dag 5 En «kirke på vann», middelalderhage og La Pieve. Gå-etappe ca 5 km.

Med vår lokale guide starter vandringen direkte fra villaen til landsbyen Santa Fiora Turen i dag er enkel og avslappende. Santa Fiora distribuerer drikkevann til hele midt Italia og vi følger ”vannets vei” først til den botaniske hagen grunnlagt på 1600 tallet. Opprinnelig var den laget til en fiskedam hvor hertugfamilien Sforza en gang drev en av Europas første oppdrett av ørret. Det finnes små og store torg, smale sjarmerende gater med symboler og inskripsjoner, middelalder- og renessanse arkitektur, byporter og panoramautsikt på vår vei videre til kirken La Pieve som rommer de verdenskjente 1400 talls keramikkverkene til Andrea og Luca della Robbia. Dette er hjemstedet til vår lokale guide, så mang en historie vil bli fortalt underveis. Hovedtorget med klokketårnet byr på små lokale håndverksbutikker. Tid på egenhånd før lunsj blir servert i landsbyens ”Fellini” restaurant (inkl), håndlaget pasta (tortellini) og villsvin står på menyen! La oss få anbefale en hjemmelaget italiensk Gelato (is) på torget med kaffe før turen går tilbake til Villa Silvia (ikke inkl). Svømmebasseng og hage til disposisjon på “Villa Silvia”. Om kvelden får vi igjen nyte Silvias gode kjøkken. F/L/M

I ettermiddag kan du delta på kurs i italiensk matlaging! Pris € 50,- p.p. (min. 8 maks 14. personer). Kurset inkluderer ca. 2 ½ times kurs med chef, forkle, oppskriftshefte og aperitiff underveis.

Dag 6 Dagen fri i Etruskernes Sovana! Etter frokost og utsjekk går turen med buss (uten guide) til Sovana hvor hotellet (4****) venter dere! Hotellet har nydelig hage og et deilig basseng som er til for å nytes!  Dagen er til egen disposisjon, med nok av tid til å utforske Sovana på egenhånd! Sovana er en liten og sjarmerende landsby med flere kaféer og restauranter, en veldig god isbar, nydelig italiensk pizza samt små håndverksbutikker hvor lokale kunstnere stiller ut og selger sine verk. Å besøke katedralen, en av de eldste i Toscana, er et «must». Den ligger vegg-i-vegg med Palazzo Vescovile som var biskopens hovedsete. Her kan krypten besøkes. Felles middag i kveld på landsbyens hyggelige trattoria (i gåavstand fra hotellet). Lunsj er ikke inkludert i dag, men det finnes et stort utvalg restauranter / kaféer i landsbyen. F/M

Dag 7 ”Vie Cave” Etrusker og pilgrimsveien fra Sovana til Pitigliano. Varme kilder i Saturnia. Gå-etappe ca 13 km. Husk badetøy denne dagen, håndkle vil bli gitt av guiden.

Etter en deilig fridag, er vi klar for en fascinerende vandring som starter fra landsbyen Sovana. Stien går i variert lende langs etruskernes skjulte veier frem til landsbyen Sovana. Her går stien opp i åsene, deretter ned i kløftene som etruskerne, pilegrimer og handelsmenn har benyttet i århundrer. Pitigliano landsby er nesten uvirkelig der den ligger på en «stein» 313 meter over havet og dukker opp fra ”ingenmanns land”. Eldgamle steinhus henger bokstavelig talt fast i en klippevegg, som om hus og fjell er smeltet sammen som en voks klump for så å modelleres. Til tross for sin skjønnhet er allikevel denne delen av Toscana den minst kjente og trolig den minst besøkte. Her har man ikke de historisk-monumentale byggverk som Firenze og Siena er fulle av. Ingen stor rikdom, dette er en by bebodd av vanlige bønder og håndverkere, men med en unik historie! Her møtes fortid og nåtid. Vi anbefaler å besøke Palazzo Orsini (spennende museum fra Aldobrandeschi og Orsini familiene fra 1000- tallet) og ”Lille Jerusalem”. Etter lunsj (ikke inkludert) kjører vi buss et kort stykke til de varme kildene i Saturnia. Disse holder en konstant temperatur på 35 grader, altså en behagelig opplevelse! Så her er det bare å nyte. Tilbake til hotellet i Sovana. Om kvelden ønsker Lisa oss velkommen til middag (inkl) i sin restaurant nær katedralen. F/M

Dag 8 Hjemreise. Frokost og utsjekk før avreise i buss fra hotellet og vel 2 timers reise til Roma FCO lufthavn. F

Vanskelighetsgrad/Nivå på fotturen. Denne turen passer for de fleste, det er en kulturvandring, en forholdsvis lett fottur i toskansk landskap – tur og kultur i skjønn forening! Dagsprogrammet kan bli endret i henhold til vær eller andre forhold som gjør endring nødvendig. Turen går langs pilegrimsveier på en blanding av grusvei/langs vinmarker og olivenlunder/noe på asfalt ut og inn av landsbyene.

PRIS FOTTUR TOSCANA

Ingen kommentarer.

Leave a Reply